1 Inleiding
Over 2024 moet voor het eerst door organisaties met wijkverpleging een kwaliteitsbeeld geschreven worden en gepubliceerd op de website.
Dit kwaliteitsbeeld geeft aan wat we als thuiszorgorganisatie belangrijk vinden, waar we het afgelopen jaar met elkaar aan gewerkt hebben, wat er goed gaat, en waar nog extra aandacht nodig is. Ook geven we kort aan wat de plannen zijn voor 2025
2 Visie van Acare Thuiszorg
Visie Acare Thuiszorg
Bij Acare Thuiszorg bieden we zorg die gericht is op het versterken van de zelfstandigheid van de cliënten, zodat zij zo lang mogelijk in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen en functioneren. We hanteren een benadering van zorg die verder gaat dan alleen fysieke gezondheid: positieve gezondheid staat voor ons centraal. We ondersteunen cliënten in het versterken van hun veerkracht, het behouden van regie over hun eigen leven.
Door een eenvoudige organisatiestructuur met korte lijnen tussen medewerkers en afdelingen kunnen we snel inspelen op veranderingen en zorgen we ervoor dat de zorg op maat is.
Het succes van Acare Thuiszorg staat of valt met goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers. Daarom investeren we continu in hun ontwikkeling. Door strategische samenwerkingen en het inzetten van innovatieve technologieën zijn we flexibel en kunnen we voldoen aan de hoogste normen van kwaliteit en veiligheid, in een snel veranderende zorgomgeving.
3.1 Terugblik over 2024: wat hebben we bereikt
2024 was een jaar met veel veranderingen voor Acare thuiszorg. Begin van het jaar kondigde onze directeur mw. Stuut aan dat ze haar functie per september zou neerleggen. Zij werd opgevolgd door dhr. Chaigneau die de afgelopen tijd als directeur naast mw. Stuut had gefunctioneerd. Daarnaast ging onze financieel administratieve medewerker met vervroegd pensioen. Met name op het gebied van de financiële en administratieve processen ontstond er hierdoor een tekort aan kennis en menskracht.
De financiële administratie werd overgenomen door Actief Zorg, onze zustermaatschappij, zodat deze voor een groot deel buiten onze organisatie belegd is. Dhr. Chaigneau legde zijn directe taken rondom het zorgteam neer en daarvoor in de plaats kwam een teamleider zorg.
Besloten werd om de uren van de kwaliteitsmedewerker op te hogen en tegelijkertijd meer uren in te zetten voor de WMO planning (wet maatschappelijke ondersteuning), zodat de directeur zich alleen nog bezig hoeft te houden met directietaken. De operationele aansturing van zowel het zorgteam als het WMO team wordt nu gedaan door een teamleider.
Grootste uitdaging van 2024 is en was opnieuw het aantrekken en behouden van gekwalificeerd personeel. Met name in de zorg gaf dit regelmatig problemen. Mede door het hoge ziekteverzuim kwam de zorg aan onze cliënten en het welbevinden van medewerkers wel eens onder druk te staan. Eind 2024 is daarom besloten om tijdelijk in zee te gaan met een detacheringbureau.
Binnen de gehele zorg is het vinden van gekwalificeerd personeel een uitdaging, maar voor ons, als kleine relatief onbekende speler, nog meer.
3.2 Wat willen we graag in 2025
Belangrijk doel voor 2025 is het aantrekken enbehouden van gekwalificeerd personeel. Dit willen we doen door te zorgen voor meer bekendheid naar buiten, onze concurrentiepositie onder de loep te nemen en ervoor te zorgen dat we een aantrekkelijke organisatie zijn om voor te werken. Daarnaast zijn we gestart met het project zorginnovatie, waarin we met een projectgroep gaan onderzoeken welke zorginnovaties er zijn en welke wij in zouden kunnen zetten. Het zou hierbij gaan om:
- Het besparen en verlichten van het werk van zorg- of ondersteuningsmedewerkers.
- Het mogelijkheid geven tot langer thuis blijven wonen van mensen met een (groot risico op) chronische ziekte of beperking met gelijkblijvende of verminderde inzet van zorg- of ondersteuningsmedewerkers.
Je moet hierbij denken aan het toepassen van digitale of hybride processen:
- zodat meer mensen met een zorg- of ondersteuningsvraag geholpen kunnen worden
met minder of hetzelfde aantal medewerkers; - die de kwaliteit van leven verbeteren van mensen met een (groot risico op) chronische ziekte of beperking;
- die zorg- of ondersteuningsmedewerkers in staat stellen om een betere kwaliteit van dienstverlening te kunnen leveren met minder werkdruk en meer voldoening.
Zoals het er nu uitziet zal de huidige directeur de organisatie medio 2025 verlaten. Gezien de ontwikkelingen met betrekking tot de samenwerking met Actief Zorg lijkt het niet logisch om een nieuwe directeur aan te stellen. Hoe de aansturing van Acare thuiszorg dan zal zijn, zal in het eerste kwartaal van 2025 uitgedacht moeten worden.
4 Kwaliteit in het zorgproces rondom de individuele cliënt
Vanuit onze visie streven we ernaar om de cliënt te ondersteunen bij een zo groot mogelijke zelfstandigheid en autonomie. Om dit te bereiken vindt er bij aanvang van zorg en ondersteuning een gesprek plaats waarin in kaart wordt gebracht wat de cliënt aan zorg nodig heeft en hoe we de cliënt kunnen ondersteunen om waar mogelijk zo snel mogelijk weer zonder hulp te kunnen onder het motto: zolang als nodig, zo kort als mogelijk.
4.1 Cliëntdossier en Caren Zorgt
Acare Thuiszorg werkt al enige jaren met een elektronisch cliënten dossier. Alle cliënten hebben de mogelijkheid om hun dossier zelf te raadplegen en eventueel mantelzorgers hiervoor toestemming te geven. Ook kunnen cliënten via het dossier communiceren met bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige en hun eigen planning raadplegen. Dit geeft cliënten de mogelijkheid meer regie te hebben over hun eigen tijdsindeling. “Door het gebruik van Caren Zorgt vergroten we de betrokkenheid van cliënten
bij hun zorgproces en bieden we hen de mogelijkheid om zelf regie te houden over hun zorg.”
4.2 OZO verbindzorg
Via ozo verbindzorg is het voor verschillende disciplines mogelijk met elkaar te communiceren over de zorg voor de cliënt. Uiteraard is er de mogelijkheid voor de cliënt om hier ook in mee te schrijven en lezen. Deze applicatie gebruiken we naast Carenzorgt, omdat binnen Carenzorgt alleen medewerkers van 1 specifieke organisatie kunnen deelnemen. Door het gebruik van OZO kan bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige van een cliënt een vraag stellen over medicatiebeleid aan zowel de apotheek als de huisarts en is de mantelzorger ook gelijk op de hoogte
4.3 inzet van zorgtechnologie
Op dit moment maken we gebruik van de Luna, een scherm waarop de cliënt een actuele online dagplanning kan lezen, zodat de cliënt weet wat er op het programma staat en of er bijvoorbeeld visite komt. Dit geeft structuur aan de dag bij cliënten die die structuur bijvoorbeeld door dementie verliezen. Daarnaast hebben al enkele cliënten de Medido, een apparaat wat helpt om te voorkomen dat cliënten hun medicatie vergeten, hetgeen het risico op complicaties verminderd, en er soms voor kan zorgen dat het aantal zorgmomenten kan dalen. Om medicatiefouten te voorkomen zijn we intern aan het onderzoeken of we gebruik kunnen maken van een online medicatie afteken systeem. Daarnaast starten we eind 2024 met een 0 meting en een onderzoek naar nog meer mogelijkheden voor zorgtechnologie. Zaken waar je aan kunt denken zijn “beeldzorg” het gebruik van de zorgrobot “Tessa” en verzorgend wassen, spraakgericht rapporteren”.
5 Cliënttevredenheid en medezeggenschap
Acare Thuiszorg heeft het geluk om een goed functionerende cliëntenraad als gesprekspartner te hebben. Regelmatig komen directie en Cliëntenraad bij elkaar om mee te denken in het beleid en de richting en gevraagd of ongevraagd advies te geven.
Sinds 1,5 jaar heeft Acare Thuiszorg een ondernemingsraad. De ondernemingsraad heeft vanaf het begin gekampt met tekorten en uitval vanwege ziekte en wisselingen in de bezetting. Toch hebben zij in deze korte tijd al laten zien constructief en kritisch te willen meedenken binnen de organisatie.
5.1 Cliënttevredenheid
De Prem die in 2024 is uitgevraagd gaf een score van een 8.6. Opnieuw viel het percentage respondenten wel wat tegen (15%).
6 Betrokken en vakkundige medewerkers
Acare Thuiszorg is er van overtuigd dat deskundige, betrokken medewerkers onontbeerlijk zijn voor het succes van een thuiszorgorganisatie. Om deze reden investeren we in hun deskundigheid en welzijn.
6.1 Leren
In 2024 is er een voorstel geschreven om medewerkers meer invloed te geven op hun persoonlijke ontwikkeling door een jaarlijks persoonsgebonden budget vast te stellen. Met deze regeling wordt vanaf 2025 gestart als pilot. Eind 2025 wordt dit geëvalueerd. Acare Thuiszorg biedt medewerkers de mogelijkheid om door middel van scholing meer uit hun carrière te halen. Daarnaast leidt Acare Thuiszorg leerlingen op tot VIG-ers, verpleegkundigen of begeleiders.
Eigen medewerkers worden jaarlijks planmatig bijgeschoold op gebied van verpleegtechnische handelingen, omgaan met ongewenst gedrag, preventie van infecties, etc. Medewerkers van de huishouding krijgen aan het begin van hun dienstverband een scholing op het gebied van huishoudelijk werk.
6.2 Evaluatiegesprekken
Medewerkers krijgen minimaal 1 keer per 2 jaar een evaluatiegesprek. Vaker als dit nodig is, of op verzoek van de medewerker zelf. Tijdens een evaluatiegesprek komen ontwikkelingswensen ter sprake, belastbaarheid, combinatie werk/privé, en werkgeluk. Uiteraard geven wij de medewerker ook de mogelijkheid om zelf punten in te brengen. Evaluatiegesprekken worden gevoerd met de leidinggevenden.
6.3 Medewerkerstevredenheid
Iedere 2 jaar meten we de tevredenheid van onze medewerkers. Ook in 2024 scoorden we een dikke 8. Verbeterpunt was ook deze keer weer de communicatie. Ondanks dat we geïnvesteerd hebben in een intranet, waar mededelingen gedaan worden en informatie te vinden is, geven medewerkers aan nog meer behoefte te hebben aan communicatie.
6.4 Vertrouwenspersoon
Acare Thuiszorg heeft een externe vertrouwenspersoon. Deze kunnen medewerkers voor uiteenlopende zaken raadplegen. Naam en nummer zijn te vinden in Kompaz, het personeels-
informatiesysteem. De vertrouwenspersoon kan ook bemiddelen bij conflicten tussen medewerkers.
6.5 Aandacht voor ongewenst gedrag
Kijkend naar de MIM meldingen valt op dat de meeste meldingen door medewerkers gedaan worden vanwege ongewenst gedrag. Om deze reden geven we regelmatig scholingen aan medewerkers over omgaan met ongewenst gedrag en de-escaleren. Naar cliënten geven we
het signaal af dat we ongewenst gedrag in welke vorm ook, niet tolereren.
6.6 Verzuim en verzuimbegeleiding
Het ziekteverzuim binnen Acare Thuiszorg is de laatste jaren boven gemiddeld hoog. We hebben een aantal langdurig verzuim-ers als gevolg van (niet werkgerelateerde) burn-out klachten. Binnen Acare wordt tijdens het jaargesprek aandacht besteed aan PSA en een goede balans tussen werk en privéleven. Voor 2025 wordt er gekeken naar de mogelijkheid om een scholing te geven op gebied van tiltechnieken.
Verzuimbegeleiding wordt gedaan door Focus Werkt, de arbodienst waar actief Zorg ook bij is aangesloten. Voor onze medewerkers moeten we ervoor waken dat afspraken niet te vaak in Nijmegen gepland worden. Gelukkig is het vaak mogelijk om een afspraak te verzetten naar een online afspraak. Soms duurt het (te) lang voor iemand een afspraak kan krijgen. Ook arbodiensten hebben soms te maken met tekorten.
Acare Thuiszorg heeft een actuele RI&E met hierbij een plan van aanpak, voor de punten waar zaken nog beter aangepakt kunnen worden. Grootste aandachtspunt was wat je kunt doen op gebied van levensloopbestendig werken. Onze medewerkers zijn relatief uit ouder, met daarbij behorende fysieke en energetische klachten.
7 Kwaliteit en veiligheid
7.1 Klachten
Acare Thuiszorg werkt met een externe klachtenfunctionaris. In 2024 heeft Acare Thuiszorg geen klachten ontvangen.
7.2 incidenten en calamiteiten
Medewerkers kunnen incidenten online melden. Incidenten worden besproken in de verschillende teams en door de MIC commissie. Meest voorkomende meldingen zijn medicatiemeldingen. Op advies van de MIC commissie wordt de pilot met digitaal aftekenen ingezet.
Calamiteiten moeten gemeld worden bij de GGZ (WMO) of de inspectie (ZORG). In 2024 was
er geen sprake van een calamiteit.
7 .3 Interne audits
Acare Thuiszorg streeft ernaar om jaarlijks drie keer een interne audit te doen. Het onderwerp voor de audit ontstaat naar aanleiding van een casus of een vraagstuk. We werken niet met een vastgesteld auditprogramma. Reden dat we hiervoor hebben gekozen is dat we daarmee beter in staat zijn om in te spelen op een actuele situatie.
In 2024 deden we een audit naar de opvolging van MIC meldingen, het gebruik van de Bem-status (beheer eigen medicatie) en de wensen tot het ontregelen in de zorg.
Er is in december 2024 een 0 meting gedaan bij medewerkers over zorginnovaties.
25 medewerkers lieten aan het projectteam weten hoe ze er tegenover staan, wat ze een goed idee vinden en wat ze nodig hebben om ermee te kunnen werken.
De stagiaire binnen de zorg deed een enquête met betrekking tot het lezen van zorgplannen.
7.4 Externe audits
Jaarlijks vindt er een externe audit plaats ten behoeve van de Iso certificering. Deze audit beslaat 1,5 dag waarin er gesprekken worden gevoerd met medewerkers en de directie om te kijken in hoeverre het kwaliteitsbeleid voldoet aan de eisen zoals deze gesteld zijn in Iso 9000.
Acare Thuiszorg is in 2024 door de GGD ge-audit op het onderwerp incidenten. Deze audit was gericht op de begeleiding vanuit de WMO. Hieruit kwamen geen bijzonderheden.
In 2024 vond er ook een aanbesteding plaats voor het product HO4O waarvoor een aantal kwaliteitsgegevens aangeleverd moest worden. Gemeente Arnhem heeft dit product aan Acare Thuiszorg gegund.
7.5 Meldcode huiselijk geweld
Binnen Acare Thuiszorg hebben twee medewerkers de rol "aandachtsfunctionaris huiselijk geweld”. Zij zijn aanspreekpunt voor alle collega's als het gaat om vragen rondom huiselijk geweld en kindermishandeling. Jaarlijks volgen deze medewerkers scholingen om hun kennis up to date te houden. De taak van de aandachtsvelders is om bij vermoedens van huiselijk geweld in de casus mee te denken en eventueel de casus te bespreken met “Veilig thuis”.
7.6 WZD
Met betrekking tot de WZD hanteren we hetbeleid zoals in de wet is vastgelegd, dat wil zeggen in principe geen dwang gebruiken niet tenzij de cliënt een gevaar cormt voor zichzelf of haar omgeving waarna dit aan strikte voorwaarden is verbonden
8 Samenwerkingen
8.1 Actief Zorg
Op steeds meer onderdelen gaan we samenwerken. In 2024 op het gebied van salarisadministratie, financiële administratie en de personeelsadministratie. Voor 2025 staat een verdergaande samenwerking gepland, die naar verwachting leidt tot een integratie.
Acare Thuiszorg zoekt waar mogelijk de samenwerking op met anderen. Als relatief kleine speler helpt het ons te leren van anderen en gebruik te maken van hun kennis en kunde. Soms zijn samenwerkingsrelaties ontstaan waardoor efficiënter werken mogelijk is.
8.2 Samen in de wijkzorg
Sinds enkele jaren werken we nauw samen met andere thuiszorgorganisaties in de regio bij het verdelen van de zorgvraag. Dit heeft als voordeel voor cliënten en verwijzers dat ze niet eindeloos bezig hoeven te zijn met het vinden van een zorgaanbieder voor een cliënt. Dagelijks rond het middaguur komen de thuiszorgorganisaties bij elkaar om de zorgvraag van die dag te verdelen.
8.3 Netwerk dementie Arnhem en omgeving
Acare thuiszorg heeft hart voor mensen met dementie. Om deze reden zijn wij aangesloten bij het Netwerk dementie Arnhem en omgeving. Binnen Acare Thuiszorg zijn 5 casemanagers dementie werkzaam, die samen met de wijkverpleegkundigen de beste zorg en begeleiding bieden aan cliënten en mantelzorgers met een (beginnende) dementie tot het moment van overlijden of opname.
8.4 Coöperatie TVN Zorgt (ThuisVerpleging Nijmegen)
Voornamelijk binnen de zorg delen we regelmatig ervaringen met de collega’s van
TVN Zorgt. TVN is een coöperatie met veel specialismen en dus uitermate geschikt voor
intervisie en collegiale samenwerking.
9 Organogram